Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Balıkesir'de Son 5 yılda 45 bin dönüm arazi satılmış

Balıkesir

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı ile ilgili soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce`nin yanıt verdiğini açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı ile ilgili soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce`nin yanıt verdiğini açıkladı.
Balıkesir`de tapu kayıtlarına göre 2007/2012 yıllarında 45 bin 647 dönüm tarımsal arazi, 4 bin 119 dönüm tarımsal olmayan arazi satışının yapıldığını söyleyen Havutça, alım yapan ulusal ve uluslararası şirket sayısının "özel hayatın gizliliği gerekçe" gösterilerek saklandığını savundu.
Havutça, Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce`ye, 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı`nın geç açıklandığı ve bundan dolayı şirketlerin sanayi bölgesi olarak planlanan arazilerin "ucuza kapatıldığı" iddialarını sormuştu.
Bakan Güllüce, Mekansal Yapım Yönetmeliği`nin değişmesinden ve teknik olarak çevre düzeni planında yeniden düzenleme gerektiğinden ötürü gecikme yaşandığını belirtti.

Havutça, "2006/2014 yılları arasında ulusal ve uluslar arası şirketler tarafından kaç dönüm arazi satın alınmıştır, kaç dönümü tarım arazisidir, bu bölgede arazi alımı yapan kaç şirket vardır" sorularına Bakan Güllüce`nin "gizli" diyerek bilgi vermediğini söyledi.
Havutça "Balıkesir ve ilçelerinde 45 bin 647 dönüm tarımsal arazi, 4 bin 119 dönüm de tarımsal olmayan arazinin satışı yapılmış. Arazi alımı yapan şirket sayısı sorumuza 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu`nun 1020`inci maddesi ile özel hayata müdahale sonucu doğuracağı için açıklamıyor, bilgileri gizliyor. Ortada kamu yararını gerektiren somut bir durum var! Bunun özel hayat ile ilgisi yoktur. Kaldı ki biz `kim bunlar` diye sormuyor `kaç şirket var` diye soruyoruz. Hukukun arkasından dolanarak halktan bilgi saklıyorlar. Halkın değil rantın planı derken doğruları söylediğimizin kanıtı bir kez daha ortaya çıkmıştır." açıklamasında bulundu.




  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli